Museum i Stockholm

Stockholm har flertalet museum som alla har olika inriktningar, allt för att passa hela familjen och alla smaker! Staden är en av världens mest museitäta städer och har cirka 70 olika museer. Nedan finner du ett axplock av de museum som du kan besöka i Stockholm.

Skansen och Skansen-Akvariet

De flesta har nog hört talas om Skansen och dess akvarium. Skansen är Stockholms äldsta friluftsmuseum och har öppet året runt. Oavsett årstid kan du komma hit och uppleva hur människor i Sverige har bott och levt under olika tidsåldrar. Här får du en spännande inblick i Sveriges kulturhistoria! Det finns även många olika evenemang på Skansen under året, på sommaren kan du till exempel fira midsommar eller sjunga med i allsång, på hösten är det marknad och på vintern kan du uppleva ett vackert Skansen i full vinterskrud. Förutom museet så finner du även Skansen-Akvariet intill där du kan besöka många olika djur, allt från apor till hajar och ormar. Denna del har dock en separat entré.
Adress: Djurgårdsslätten 49-51, 115 21 Stockholm
Hemsida: www.skansen.se

Fotografiska museet

Fotografiska finner du precis det namnet antyder, en hel byggnad full med fotografier! Det är en internationell möteplats och genom 15-20 stora utställningar per år visas inte bara de stora etablerade namnen utan även nya fotografer. Förutom att se på vackra utställningar kan du även gå på fotokurser, medverka i olika worskshops eller lyssna på inspirerande föreläsningar. Vill du shoppa så finns här också givetvis en välsorterad butik och ett galleri med fotografier som är till salu.
Adress: Stadsgårdshamnen 22, 116 45 Stockholm
Hemsida: www.fotografiska.eu

Naturhistoriska riksmuseet

naturhistoriska riksmuseet hittar du en samlingsplats för allt som rör natur, miljö, djur och människokroppen. Här finner du flertalet utställningar som rör dessa ämnen. Förutom utställningar, restaurang och butik så finns det även en IMAX®-biograf, Cosmonova. Genom att titta på en film på Cosmonova och dess unika salong och teknik, så kombineras både kunskap och underhållning och är en spännande upplevelse för både vuxna och barn!
Adress: Frescativägen 40, 114 18 Stockholm
Hemsida: www.nrm.se

Vasamuseet

Vasamuseet är det mest besökta museet i Skandinavien, och detta inte utan anledning. Här finner du nämligen ett av världens mest välbevarade 1600-talsskepp. Regalskeppet Vasa förliste år 1628 utanför Stockholm. 333 år senare bärgades det och återfinns nu på ett eget museum. På museet finner du spännande information från Vasas historia, hur livet ombord såg ut samt andra spännande utställningar.
Adress: Galärvarvsvägen 14, 115 21 Stockholm
Hemsida: www.vasamuseet.se

Etnografiska museet

Etnografiska museet får du en inblick i hur konst, kultur och mat ser ut i världens alla delar. Här hittar du spännande och intressanta utställningar som bland annat innehåller föremål från Asien och Afrika. Det finns även ett japanskt tehus där du kan lära dig hur en japansk teceremoni går till. Etnografiska museet ingår i världskulturmuseerna tillsammans med Östasiatiska museet och Medelhavsmuseet i Stockholm samt Världskulturmuseet i Göteborg.
Adress: 115 27, Djurgårdsbrunnsvägen 34, 115 27 Stockholm
Hemsida: www.varldskulturmuseerna.se/etnografiskamuseet/

Armémuseum

Armémuseet är ett museum som skildrar Sveriges historia från 1500-talet fram till nutiden. Fokus ligger på militärhistoria med de stora slagen och krigsskildringar och hur människor har påverkats av dessa. I museet hittar du en stor samling av föremål från medeltiden till idag, innehållandes bland annat vapen, telefoner och uniformer. Museet har också en av de största trofésamlingarna i världen, där troféer i form av fanor och kanoner som erövrats under stormaktstiden visas upp. Förutom samlingen och utställningar finner du även föredrag och samtal, butik och restaurang.
Adress: Riddargatan 13, 114 51 Stockholm
Hemsida: www.armemuseum.se

Moderna Museet

Moderna Museet är ett museum som har ett nationellt ansvar att samla, bevara, visa och förmedla modern och samtida konst. På museet finner du en av Europas främsta konstsamlingar från 1900- och 2000-talet. Vad sägs om att titta på verk från bland andra Salvador Dali och Pablo Picasso?
Adress: Skeppsholmen Stockholm
Hemsida: www.modernamuseet.se

Sjöhistoriska museet

Museet samlar, vårdar och ställer ut material om handelssjöfart, skeppsbyggeri samt sjöförsvar. I museet finner du bland annat interiörer från fartyg, navigationsinstrument, vapen och sjömansarbeten. Förutom utställningarna finner du även modellfartyg, konst och föremål med anknytning till anknytning till det sjöhistoriska arvet.
Adress: Djurgårdsbrunnsvägen 24, 115 27 Stockholm
Hemsida: www.sjohistoriska.se