Aktiviteter för barn

Att vara turist och uppleva en helt ny stad tillsammans med sitt/sina barn kan vara både lite besvärligt och underbart. I Stockholm finns det många olika aktiviteter och sevärdheter som säkerligen upplevs som väldigt roliga för hela familjen, och inte minst barnen! Nedan finner du flera spännande, lärorika och intressanta aktiviteter för barn som med fördel kan göras och ses inom hela familjen!

Junibacken

Junibacken är ett barnkulturhus som syftar till att få barn att få lust att läsa. På Junibacken kan hela familjen njuta av utställningar med Astrid Lindgrens mest älskade sagofigurer där barnen kan leka och upptäcka. Vad sägs om att titta in i Pippi Långstrumps hus till exempel?! Ni inleder med fördel besöket med att åka Sagotåget där ni möter Madicken, Emil och Karlsson bland andra. Junibacken erbjuder även teaterföreställningar och har över 1600 sådana per år. Det finns även Sveriges största barnbokhandel belägen på Junibacken.
Adress: Galärvarvsvägen 8, 115 21 Stockholm

Aquaria vattenmuseum

Aquaria vattenmuseum är ett biologiskt museum och är ett spännande äventyr genom regnskog, hav, korallrev och vår nordiska miljö. Man får upptäcka de djur och fiskar som bor i akvarierna, till exempel stingrockor, paddor, fjärilar och clownfiskar. Man kan dessutom följa med personal på olika rundvandringar för att lära känna djuren ännu mer och få vara med när de matas.
Adress: Falkenbergsgatan 2, 115 21 Stockholm

Leksaksmuseet

Leksaksmuseet är ett roligt museum för hela familjen där entréavgiften även gäller för spårvägsmuseet! Museet innehåller ett stort utbud av leksaker som Barbie, Lego, Star Wars, dockskåp, bilar, mjukdjur och mekaniska leksaker för att nämna några. Förutom fungerande modelljärnvägar och Musserummet där ni hittar Lasse Åbergs Musse Pigg-saker, så finner ni möjlighet att testa gamla flipperspel eller provrida en gammal gunghäst.
Adress: Tegelviksgatan 22, 116 41 Stockholm

Tom Tits Experiment

Tom Tits Experiment är ett science center för hela familjen, beläget i Södertälje utanför Stockholm. Det är dock enkelt att ta sig hit då det finns bra allmänna kommunikationsmedel. Tom Tits är ett hus med fyra våningsplan samt i en park under sommaren, där det finns olika typer av experiment där de allra flesta kan göras av de flesta oavsett ålder. Experimenten handlar om teknik, fysik, matematik, naturgeografi, biologi, människan, illusioner med mera. Här finns något att upptäcka för hela familjen!
Adress: Storgatan 33, 151 36 Södertälje

Gröna Lund

Att besöka tivolit och nöjesparken Gröna Lund är nästan ett måste när man befinner sig i Stockholm. Gröna Lund är Sveriges äldsta tivoli och är fylld med olika spännande, häftiga och kanske lite skrämmande attraktioner, spel, lotterier, konserter och underhållning för hela familjen. Här hittar du attraktioner från Kärlekstunneln till Barnradiobilar och House of Nightmares. Barn upp till sex år går dessutom in gratis!
Adress: Lilla Allmänna Gränd 9, 115 21 Stockholm

Polismuseet

Polismuseet finner du och din familj historiska utställningar med olika aktiviteter för barnen. Barnen kan klä ut sig till polis, köra polismotorcykel, lösa mysterier eller hamna i fängelse.
Adress: Museivägen 7, 115 27 Stockholm

Lekslottet

Att tillbringa dagen på ett lekland är väl något av det bästa som ett barn vet, och perfekt om det är lite sämre väder. I Tullinge utanför Stockholm, finns bland annat Lekslottet som är ett inomhuslekland på cirka 1000 kvadratmeter. Här finner ni spännande och roliga attraktioner för barn upp till 12 år i form av klättervägg, hinderbana, tunnlar och olika rutschkanor.
Adress: Hamringevägen 1, 146 41 Tullinge

Andra aktiviteter

Om ni besöker Stockholm och dess närområde under sommartid så finns det en hel uppsjö med aktiviteter som kanske lämpar sig bäst på sommaren. Förutom badplatser och härliga stränder så finns det flera naturreservat som man kan besöka. Till exempel så finns Nyckelvikens friluftsområde i Nacka, där det finns en ladugård med kaniner, fjällkor, hästar och grisar. Om det skulle vara lite sämre väder så finns det flera äventyrsbad, till exempel Vilundabadet i Upplands Väsby utanför Stockholm. Här hittar ni simbassänger, barnbad och ett härligt äventyrsbad med vattenrutschkanor och ström- och vågbassäng. Givetvis finns en bubbelpool som dessutom är utrustad med ett ljus- och färgspel under vattnet!